Medicinska kozmetika


Pod pojmom medicinska kozmetika podrazumjevaju se preparati koji se koriste kako za njegu tako i u terapiji oboljenja kože. Riječ je o veoma širokoj grupi proizvoda koje se mogu pronaći jedino u apoteci, a preporuku dobiti jedino od ljekara ili farmaceuta.

 

 

Podjela se može izvšiti prema  namjeni preparata i to na:

  • za njegu normalne kože
  • za njegu problematičnog tipa kože
  • u terapijske svrhe.

 


Takođe podjela se može izvšiti i prema strukturi preparata:

  • rastvori
  • losioni
  • suspenzije
  • polučvrsti  (masti, kremovi, gelovi, paste)
  • šamponi
  • praškovi i paste

 


Biljna ulja njeguju i hrane kožu, koriste se sama ili u kombinaciji sa etarskim uljem i najbolja su hladna prešana i nerafinisana koja su postupkom izrade zadržala svoja ljekovita dejstva. To su:

Avokado: koristi se kod ožiljaka, strija, za regeneraciju kože.

Bademovo ulje: za suhu, osjetljivu kožu sklonu svrabežu i iritacijama, a takođe i za njegu dječije kože.

Bršljanovo ulje: protiv celulita.

Ulje crnog kima: osim uticaja na imunološki sistem, njegovo pozitivno djelovanje na kožu se ispoljava kod ekcema, psorijaze, opekotina, te umiruje i regeneriše kožu.

Kantarion: lokalno djeluje na strije, kod ožiljaka, opekotina, upale živaca i mišića, kod reume i upaljenih vena.

Lješnjak: brzoupijajuće ulje, koristi se kod proširenih vena i popucalih kapilara.

Maslinovo ulje: za dehidriranu, upaljenu i osjetljivu kožu, spriječava nastanak strija.

Neven: podstiče regeneraciju stanica i zarastanje rana i ožiljaka, protivupalno djelovanje, koristi se kod hemoroida.

Ulje noćurka: reguliše lučenje masnoće i vlaži kožu, te se takođe koristi kod ekcema.

Ulje oraha: kod ekcema i peruti.

Pšenične klice: ima veliki sadržaj E vitamina; koristi se u terapiji ekcema, bora, strija, suhe, oštećene i ispucale kože.

Ricinusovo ulje: zaštita kose i njega kože; za obnavljanje vlasišta, ali i za zaštitu i vlagu kože.

Sezamovo ulje: kod svih stanja kože, upalnih procesa, protiv celulita, proširenih vena.

Shea maslac: ima široku upotrebu, kod suhe i zrele kože, u preparatima za njegu usana i ruku.

Etarska ulja se ne smiju koristiti nerazrijeđena, jer mogu dovesti do oštećenja kože. Uglavnom se mogu miješati sa biljnim uljima i ugrađivati u preparate za spoljnu upotrebu, ali u dozvoljenoj koncentraciji.

Sintetska jedinjenja imaju uglavnom terapijsko djelovanje, a uvode se u terapiju isključivo uz preporuku ljekara ili farmaceuta. Neki od njih su:

Peroksidi: benzoilperoksid, uvodi se u terapiju akni; prilikom njegovog djelovanja koža postaje osjetljivija na uticaj sunca,tako da je preko dana neophodno koristiti visok zaštitni faktor.

Eritromicin, klindamicin: u poslednje vrijeme hloramfenikol: uglavnom u obliku losiona za čišćenje kože i to u terapiji liječenja akni (samo uz preporuku ljekara).

Azelatna kiselina: antimikrobno djelovanje, u obliku kreme za liječenje akni.

Antimikotici (nistatin, klotrimazol) u obliku masti, krema, rastvora, praškova, šampona koriste se za liječenje kožnih gljivica, seboreičnog dermatitisa, peruti.

Salicilna kiselina je keratolitik, otklanja odumrle stanice kože i samim tim omogućava dublji ulazak supstanci u kožu; redukuje mitisere i komedone.

Glikolna kiselina povećava proizvodnju kolagena i ispunjava sitne bore i nepravilnosti. Djeluje na upalne procese u koži, te se koristi kod akni i hiperpigmentacijskih mrlja. Trudnice i doilje je ne smiju upotrebljavati kao, niti osobe koje su osjetljive.

UV filteri su neophodni radi zaštite kože i organizma od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Mogu se pronaći kao losioni, kreme, gelovi, emulzije i pjene.

Ihtiol (girodal) ima jak miris na naftno ulje, bogat je fosforom, sumporom i ribljim uljima.

Pojačava cirkulaciju krvi u koži i koristi se u terapiji rosacee, psorijaze i akni, ali sa njegovom primjenom teba pripaziti jer može izazvati nadražaj.

Vitamini A, C i E, zatim dekspantenol  su veoma važni sastojci u kremama posebno oštećene kože. Učestvuju u epitelizaciji kože, učvršćuju i spriječavaju njeno starenje. Urea se ugrađuje u preparate za vlaženje kože, za zarastanje rana, te za izuzetno suhu kožu. Hijaluronska kiselina je postala neizbježan sastojak krema sa anti-age efektom, sastavni je dio vezivnog tkiva, spriječava isušivanje i zadržava vlagu.

Rastvori sadržavaju jednu ili više ljekovitih supstanci rastvorenih u odgovarajućem rastvaraču (alkohol, glicerol, ulja) kao obloge, rastvor za ispiranje, ali i u obliku sprejeva.

Kreme se sastoje od masne i vodene faze, preporučuju se za njegu normalne, ali i suhe kože; pogodnije su od masti, jer se lakše nanose i razmazuju na koži.

Masti posjeduju jednu fazu u podlozi u kojoj se ljekovite supstance mogu suspendovati. Preporučuju se za tretman izuzetno suhe kože.

Gelovi se lako nanose, ispiriraju i stvaraju prijatan osjećaj hlađenja tokom isparavanja.

Emulzije su oblik krema, ali sa manjim sadržajem masne komponente; iz tog razloga se upotrebljavaju u njezi i terapiji masne kože. U poslednje vrijeme se izrađuju preparati bez masnoće, kao i kreme gelovi u tretmanima masne kože.

Šamponi su tečni ili polučvrsti namjenjeni za kožu, poslije čijeg djelovanja se vrši ispiranje.

Praškovi i paste sadrže čvrste supstance, u visokom procentu (paste) ili samo njih (prašak). Koriste se kod lezija, ekcema i psorijaze, ali i za spriječavanje kontakta između dvije površine.

Bez obzira o kom problemu kože je riječ i da li je potrebna uobičajenja njega kože, jako je bitno da se uspostavi pravilna terapija. Čak i ako nam ponekad izgleda beznačajno biranje kreme za lice, kupke za tijelo ili nekog losiona, možemo pogriješiti i dovesti naš organizam do stresa. Zato je veoma bitan savjet stručnih i edukovanih osoba, pogotovo kada je riječ o medicinskoj kozmetici.

 Dežurne apoteke

PRVI MAJ

Tel: 051 223 – 540

APOTEKA DOBOJ

Tel: 053 241 – 626

APOTEKA PARK BIJELJINA

Tel: 055 202 - 908
Lijekovi, čajevi, medicinska
pomagala, kozmetika itd. od
sada, na Vašoj kućnoj adresi
dostava porudžbine većih od 10 KM,
svakog dana od 08h do 21h

Besplatna telefonska linija: 0800 50 501

Anketa

Kada birate preparat u apoteci, na Vaš izbor najviše utiče::


Formular za posao
Formular za obavljanje pripravničkog staža