Preparati za alergije


Alergija nastaje kao burna odbrana organizma od svega što prepoznaje kao strano, što u stanju normalnog organizma ne dovodi ni do kakve reakcije.

 

Prilikom djelovana alergena na organizam stvaraju se antitijela koja kao rezutat dovode do oslobađanja histamina, koji povećava propustljivost zida kapilara i malih vena- edem, djelovanje na srce se manifestuje povećanjem kontraktilnosti i frekvencije rada srca, na crijeva povećanom pokretljivosti, a u respiratornom sistemu dovodi do bronhokonstrikcije.

Antihistaminicima se onemogućava djelovanje histamina, njihovo djelovanje je sistemsko i primjenjuju se prije izlaganja organizma alergenima. Mogu da reaguju sa drugim lijekovima kao i sa hranom tako da se uvode u terapiju isključivo uz preporuku ljekara.

 


Podjela preparata za alergije se može izvšiti prema simptomima:


  1. respiratorne (kod rinitisa, sinusitis, bronhitis) u terapiju se uvode lijekovi koji opuštaju spazam muskulatura bronhija i olakšavaju disanje, lijekovi koji smanjuju  sekreciju iz nosa i zapušenost nosa, kihanje; to su preparati u obliku kapi i sprejeva za nos, kapi i sprejeva za inhalaciju, ali i antihistaminici sistemskog djelovanja
  2. alergijski konjuktivitis se liječi uz pomoć kapi za lokalnu primjenu ( kapi za oči); na taj način se spriječavaju simptomi alergije. Mogu se koristiti antihistaminici koji blokiraju histaminske receptore na konjuktivi i smanjuju svrab, ali oni peroralno isušuju oko i ne djeluju na crvenilo  ili edem. Takođe se uključuju lijekovi koji sužavaju kapilare i samim tim smanjuju crvenilo oka, treba biti oprezan jer se ne smiju duže vrijeme koristiti. Steroidne kapi i lokalni kongestivi se koriste u krajnjim slučajevima radi mogućih neželjenih efekata (povećanje intraokularnog pritiska i katarakta)
  3. kožne alergije (urtikarije,otoci, atopijski dermatitis) prvo je neophodno ukloniti uzročnike alergije sa kože korištenjem blagih antiseptika ili mlakom vodom, hladne obloge se stavljaju na otečena mjesta pri čemu se smanjuju otoci, a zatim pristupiti liječenju  pažljivo odgovarajućim preparatima u obliku masti, krema, suspenzija, rastvora i emulzija pripremljenih magistralno uz propisanu  recepturu ili kao farmaceutski proizvodi. U terapiju se uvode preparati u zavisnosti od inteziteta alergije, u blažim oblicima se uglavnom koriste prirodni reparati na bazi kamilice u obliku gela, dok su krajnji izbor su kortikosteroidi. Kortikosteroide u terapiju uvodi ljekar i  određuje trajanje liječenja.


Atopijski dematitis se javlja kod djece, nasleđuje se, a manifestuje se izuzetno suhom, ispucalom kožom sa crvenilom, uglavnom je obuhvaćeno lice, vrat, zglobovi, a nastaje uslijed narušavanja građe kože i smanjenja lipidnog sastava kože pri čemu je olakšan ulazak alergena u dublje strukture kože. Terapija obuhvata uglavnom preparate koje sadrže masne komponente (razna biljna ulja, etarska ulja, alantoin, shea buter bez konzervanasa) sa kojima se zaštićuje koža od isušivanja i pucanja, ali i antinflamatorne preparate.

Magistralno izrađene kreme pokazuju veoma dobru efikasnost u postupku njege alergične kože

Kožne alergije zahtijevaju izbor odgovarajućeg preparata kako u liječenju alergije tako i u samoj njezi. To uključuje preparate koji zaštićuju kožu od djelovanja alergena, koji sadrže što manje iritacijskih jedinjenja. U poslednje vrijeme se izrađuju kreme hermetički zatvorene sa pumpicom bez konzervansa i dodataka za poboljšanje kvaliteta, a i bez parfema koji u mnogim slučajevima izazivaju alergiju.

Prevencija alergije se vrši primjenom preparata za zaštitu od sunca sa UV filterima, unošenjem preparata koji sadrže kalcijum(oprez kod srčanih bolesnika, bubrežnih), kao i u poslednje vrijeme biljnih preparata za prevenciju alergije( npr.na bazi algi). I najvažnije je da se spriječi ili bar smanji izlaganje alergenima.

Izbor preparata protiv alergije u većini slučajeva je prepušten samo nama. Duga čekanja kod ljekara nas pokolebaju da li uopšte treba da posjetimo ljekara i zatražiti pomoć i pitamo se da li će nam uopšte pomoći. Tada se okrećemo biljnim preparatima i sami sebi određujemo terapiju ne misleći na posljedice. Ali treba biti pažljiv, jer ono što smo pročitali na forumima, čuli u priči sasvim slučajno ne znači da će i nama pomoći, a što je mnogo važnije jako je bitno da nam se ne pogorša stanje i ne dovede do komplikacija koje se ponekad ne mogu ispraviti. Zato je jako bitno da ne budemo sami sebi ljekari, ne kupujemo i ne pravimo preparate po preporuci needukovanih i nestručnih osoba, već je NEOPHODNO da se javimo svom porodičnom ljekaru, da pitamo i posavjetujemo se sa farmaceutom prilikom izbora bilo kojeg preparata za alergiju.

 Dežurne apoteke

PRVI MAJ

Tel: 051 223 – 540

APOTEKA DOBOJ

Tel: 053 241 – 626

APOTEKA PARK BIJELJINA

Tel: 055 202 - 908
Lijekovi, čajevi, medicinska
pomagala, kozmetika itd. od
sada, na Vašoj kućnoj adresi
dostava porudžbine većih od 10 KM,
svakog dana od 08h do 21h

Besplatna telefonska linija: 0800 50 501

Anketa

Kada birate preparat u apoteci, na Vaš izbor najviše utiče::


Formular za posao
Formular za obavljanje pripravničkog staža